Tijdens het congres Sterker Samen worden verschillende deelsessies aangeboden. Het is mogelijk om 1 deelsessie per ronde te volgen. Er zijn in totaal 2 rondes.

Klik op de titel voor een toelichting en maak hieronder jouw keuze.

Deelsessie ronde 1

                        • Tom van t Hek 1. De verbindende kracht van teamsport
                          door Tom van 't Hek, voormalig tophockeyer, bondscoach, huisarts
                          Voorheen was Tom van ’t Hek huisarts, tophockeyer en bondscoach van het dameshockeyelftal. Sinds zijn debuut in 1976 speelde hij ruim 16 jaar voor de Nederlandse hockeyploeg (221 interlands). Ook was hij een meer dan verdienstelijke coach van o.a. de hockeyvrouwen (brons Olympische Spelen in Sydney). Tegenwoordig is Tom van ‘t Hek bekend als radiopresentator, sportverslaggever, dagvoorzitter en gastspreker op congressen. Als oud huisarts heeft de zorg nog steeds een speciale plek in zijn hart. Dit alles maakt Tom tot spreker bij uitstek over thema’s als teamwork, doorzettingsvermogen, overwinningsstrategie & leiderschap, samenwerking, doelen stellen en successen boeken. Met zijn voorbeelden uit de sport weet hij elk thema bereikbaar en begrijpelijk te maken. In deze workshop gaat hij met ons in gesprek over de verbindende kracht van teamsport in de gemeenschap/samenleving en hoe wij als Veiligheidsregio daar ons voordeel mee kunnen doen.
                        • Jeroen Ketting 2. Van Rusland naar Oekraïne in oorlogstijd.
                          door Jeroen Ketting, LifeLine Ukraine
                          Een stress-test van Waarden, Visie, Samenwerking, Impact en Zingeving.

                          Wat blijft er van deze verheven begrippen over tijdens de oorlogsbeproeving van mens, en maatschappij?

                          Op de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel woonde ondernemer Jeroen Ketting al 28 jaar in Moskou, op nog geen 5 kilometer afstand van het Kremlin. Met zijn Russische vrouw en zakenpartner Svetlana stonden zij tijdens het uitbreken van de oorlog voor een groot aantal keuzes. Iets of niets doen. Blijven of weggaan. Stil blijven of je uitspreken. Vechten of vluchten. De keuzes die zij maakten zouden niet alleen hun levens maar ook de levens van vele anderen bepalen.
                        • Gideon Goudriaan 3. Inside the box
                          door Gideon Goudriaan, teamleider bij Veiligheidsregio Limburg-Noord en ex-wijkagent
                          Bij veel organisaties worden medewerkers gestimuleerd om 'outside the box' te denken. "Het kan niet gek genoeg, lekker wegdromen, alles kan," maar in werkelijkheid worden maar weinig ideeën in de praktijk toegepast. Reden? Er zijn geen financiën, we willen geen organisatieverandering, het past niet bij onze cultuur, enzovoort. Veel tijd en kosten worden gemaakt voor dergelijke sessies met vaak een vervelende 'afdronk'. Inside the box laat je ontwikkelen met de wetenschap van de beperkingen van een organisatie. Geen grote, innovatieve oplossingen, maar kleine aanpassingen in hoe we ons werk doen of benaderen. In deze workshop neem ik u mee in twee ontwikkelingen die ik heb geïnitieerd tijdens mijn werkzaamheden als wijkagent en hoop ik u te inspireren om anders naar de uitdagingen te leren kijken.
                        • Anouk Roeling 4. Strategielab Stroomuitval - deze sessie duurt 2 rondes
                          door Anouk Roeling, Resilience, Crisis & Reputation bij Deloitte
                          Tijdens het strategielab duiken deelnemers op een interactieve en inspirerende manier in het complexe onderwerp van (langdurige) stroomuitval. Door middel van uitdagende werkvormen worden zij uitgedaagd om vanuit verschillende invalshoeken naar dit vraagstuk te kijken. Hoe ziet het speelveld van betrokken actoren eruit bij stroomuitval? Wie neemt welke rol op zich? Zonder de druk om direct tot een definitieve oplossing te komen, gaan we samen in gesprek en verkennen we de mogelijkheden.

                          Wat is een strategielab?
                          Het “strategielab” (van laboratorium) weerspiegelt de kern van onderzoeken en experimenteren. Centraal staat een uitdaging waar geen rechttoe rechtaan oplossing voor bestaat en waar meerdere stakeholders een rol spelen in de aanpak. Het lab vormt daarmee een veilige omgeving waar ideeën kunnen worden verkend en mogelijke oplossingen kunnen worden getest zonder de druk van directe implementatie. Hierdoor kunnen deelnemers vrijuit denken, samenwerken en creatief omgaan met strategische en bestuurlijke uitdagingen.

                          Wat is het doel van de sessie?
                          Het doel is om tijdens de twee deelsessies het begrip van het vraagstuk “stroomuitval” op te rekken door het vanuit verschillende perspectieven te bekijken en zo openingen te creëren in het blikveld die er voorheen niet waren. Aan de hand van een aantal interactieve werkvormen focussen we ons met name op de vraag wat er kan gebeuren bij stroomuitval en wie welke rol zou kunnen hebben in dit dynamische speelveld.

                          Let op: deze sessie duurt twee rondes!

Deelsessie ronde 2

                                              • Lou Snoek 1. Veerkracht na de vlammen
                                                door Lou Snoek, Cafébrand ’t Hemeltje, Volendam
                                                Op oudejaarsavond 2000 in Volendam brak er brand uit in café De Hemel, waarbij veertien jongeren omkwamen en velen zwaar gewond raakten. Lou Snoek was een van de zwaargewonden en bevond zich in levensgevaar. Tegen de verwachtingen in overleefde hij na een lange revalidatieperiode in Brussel. Lou's herstel en positieve benadering van zijn nieuwe leven, ondanks de blijvende littekens, maken zijn verhaal bijzonder krachtig. Zijn ervaring raakt belangrijke maatschappelijke thema's zoals acceptatie, traumaverwerking, en het benutten van een tweede kans. Lou heeft zichzelf herontdekt en gebruikt zijn ervaringen om anderen te inspireren en te motiveren. Hij benadrukt de waarde van veerkracht en de kracht van persoonlijke groei, zowel individueel als binnen groepen. Lou's verhaal heeft een diepe impact op zijn publiek, niet alleen door de fysieke veranderingen die hij heeft ondergaan, maar vooral door zijn verhaal van kracht en positiviteit. Hij zet aan tot reflectie over hoe we omgaan met tegenslagen en het belang van ondersteuning in moeilijke tijden. Zijn levensverhaal laat zien hoe men kan opstaan na een tragedie en inspireert anderen om hun eigen uitdagingen te overwinnen en een nieuw begin te omarmen. Zijn verhaal blijft hangen en zet mensen aan tot actie, zowel persoonlijk als professioneel.
                                              • Dirk Groot 2. Data als wapen tegen zwerfafval
                                                door Dirk Groot, Zwerfinator
                                                Dirk Groot begon ruim 10 jaar geleden zwerfafval te rapen omdat hij zich stoorde aan al het afval op straat. Hij noemde zichzelf al snel “De Zwerfinator”, raapte met plezier, motiveerde anderen en werd een strijder tegen zwerfafval en plastic vervuiling. Maar hoe vaak hij ook opruimde, er kwam steeds weer nieuw zwerfafval bij. Als IT-er besloot hij data te gaan verzamelen, hij wilde laten zien hoe groot het probleem echt was en ontdekte daarbij allerlei dingen over zwerfafval. Hij begon anders tegen de materie aan te kijken en ging op zoek naar andere oplossingen dan de traditionele. Hij voerde vernieuwende campagnes met data en boekte daarmee opmerkelijke resultaten. Hij kreeg diverse onderscheidingen en doet inmiddels zwerfafvalonderzoek voor gemeenten en bedrijven en ook Rijkswaterstaat maakt gebruik van zijn data. Zwerfinator vertelt in zijn workshop over zijn reis en avonturen in de strijd tegen zwerfafval en plastic vervuiling en vertelt daarbij vooral hoe data ons kan helpen deze strijd te winnen. En bovenal hoopt hij mensen te inspireren om ook in actie te komen, op wat voor manier dan ook.
                                              • Carla van der Vlist 3. Schulden: een verborgen crisis met grote impact
                                                door Carla van der Vlist, SchuldHulpMaatje
                                                SchuldHulpMaatje ondersteunt in ruim 160 gemeenten mensen met schulden met deskundige vrijwilligers. 1 op de 5 huishoudens worstelen met geldzorgen, wat veel stress veroorzaakt in het leven van mensen. Dit leidt vaak tot een stapeling van problemen, bijvoorbeeld op terrein van relatie, gezondheid en werk. De relatie tussen schulden en psychische klachten is groot, en helaas spelen bij zelfmoord in minstens 30% van de situaties schulden een grote rol omdat men geen uitzicht meer ziet. Omdat mensen met schulden gemiddeld pas vijf jaar na het ontstaan hiervan hulp durven vragen is het belangrijk dat breed in de samenleving bij instanties, zorgverleners, bedrijven en informele netwerken geldzorgen eerder worden gesignaleerd en bespreekbaar gemaakt om bovengenoemde stapeling van problemen te voorkomen. Het is essentieel dat alle partijen goed op de hoogte zijn van het hulpaanbod, zowel vanuit beroeps- als vrijwilligersorganisaties. In een interactieve workshop die geschikt is voor zowel beleidsmakers als hulpverleners ontdekken we hoe we het taboe op geldzorgen kunnen doorbreken, geldzorgen eerder kunnen signaleren en bespreekbaar maken en hoe een lokaal aanbod van zowel formele als informele hulp goed op elkaar kan aansluiten.
                                              • speeddate 4. Speeddate; maximaliseer je netwerk, ontmoet en verbind!
                                                Elkaar leren kennen en bouwen aan vertrouwen zijn twee belangrijke vereisten om samen sterker te worden. Tijdens deze sessie ga je in korte rondes met andere deelnemers van het congres in gesprek aan de hand van vragenkaarten. Snel tot de kern komen om te kijken waar je samen een stap vooruit kan maken. Een leuke en interactieve sessie om van elkaar te leren en elkaar te leren kennen!